marți, 16 octombrie 2018

Frânturile zilei (CLXXXII)

Realitatea este că între epoci sau civilizaţii diferite contemporane există o barieră a mentalităţilor pe care n-o poţi trece, poţi fi oricât de deştept, dacă nu te ia cineva de mânuţă să-ţi explice cum se face. Mai ales la început de drum, când eşti atât de plin de civilizaţia şi epoca ta încât stai şi tu şi te întreb ca prostul din secolulul XVIII: “Cum poate fi cineva persan?”

Haideţi să ne jucăm puţin, ca să vedeţi mai bine cum dăm cu capul de bariera mentalităţilor şi dacă suntem proşti nici măcar nu doare. În secolele IX-XIII, şi probabil că ceva mai înainte de asta, exista un obicei numit prima noctes (prima noapte), legat indisolubil de căsătorie.
Este vorba despre:
 a) Dreptul seniorului de a petrece prima noapte cu mireasa.
 b) Obligaţia seniorului de a binecuvânta patul mirilor în absenţa acestora, înaintea primei lor nopţi, pentru ca mirii să aibă prunci mulţi şi să trăiască mulţi ani fericiţi.
 Element ajutător: în civilizaţia creştină adulterul se pedepsea cu moartea celor surprinşi asupra faptului, iar soţul răzbunător nu trebuia să ispăşească nicio crimă.


 Continuăm: Codurile cavalereşti afirmau că dragostea dintre doi bărbaţi este superioară dragostei dintre bărbat şi femeie.
Este vorba despre:
a) O aluzie subtilă dar totuşi transparentă la homosexualitatea cavalerilor medievali.
 b) Lauda prieteniei dezinteresate dintre bărbaţi, considerată superioară tocmai pentru că nu vine cu nicio răsplată, în vreme ce prietenia dintre un bărbat şi o femeie, în cadrul căsătoriei, este răsplătită prin naşterea de prunci.
 Element ajutător: în civilizaţiile care conservă elemente contemplative, cum a fost într-o mare măsură evul mediu creştin, cunoaşterea fără consecinţe practice, considerată cunoaştere pură, era deasupra cunoaşterii aplicate. După acelaşi model, dragostea fără rod era deasupra celei cu rod (nu vorbim de erotismul dintre bărbat şi femeie, care era direcţionat spre copii). Acest lucru este aproape imposibil de înţeles pentru noi, care credem că prietenia dintre bărbaţi se exprimă cel mai adesea sub forma unor alcooliade.

 Şi terminăm: În cadrul jurământului de vasalitate, după o îmbrăţişare între suzeran şi vasal urma un sărut pe gură.
Este vorba despre:
 a) O aluzie subtilă dar totuşi transparentă la homosexualitatea dintre împăraţii şi regii preacreştini.
 b) Transmiterea unei influenţe spirituale, un gest simbolizând osmoza dintre două fiinţe până atunci despărţite, amestecul salivei având aceeaşi funcţie ca şi amestecul sângelui din “frăţia de sânge”. 
Element ajutător: împăraţii şi regii preacreştini erau fie ascetici (Ludovic al XI-lea, supranumit “cel Sfânt”) fie mari iubitori de femei (Ştefan cel Mare).

 Soluţii:
 Dacă aţi ales a), a) şi respectiv a), felicitări, sunteţi un om al timpului şi spaţiului dumneavoastră. Sunteţi înconjurat de o stare de bine amplificată de faptul că n-aţi sesizat bariera mentalităţilor. Pentru dumneavoastră dinastia Merovingienilor e o succesiune de preşedinţi americani, papii de la Roma sunt nişte il cappo di tutti cappi, economicul a fost dintotdeauna punctul de vedere cel mai important ş.a.m.d.
 Dacă nu, atunci nu.

 P.S. Dintre toate civilizaţiile contemporane, islamul este cel mai uşor de înţeles. Suntem la eoni distanţă de hinduism şi taoism, buddhismul este pur şi simplu pe o altă planetă, în alt sistem solar. Iar din islam nu înţelegem, în medie, mai nimic spre foarte nimic. Noi nu trebuie să explorăm alte planete, ar fi suficient ca provocare să explorăm propria noastră planetă, cu civilizaţiile ei diferite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu