joi, 2 noiembrie 2017

Frânturile zilei (CXLI)

Singurul lucru pe care ar trebui să-i învăţăm pe copii este că Dumnezeu este gelos, răzbunător şi însetat de sânge de om păcătos până la a şaptea generaţie. Că hoţii vor fi pedepsiţi cu lepră, că mincinoşii vor arde între două tiruri care s-au ciocnit frontal, că putorile vor împinge stânci la deal iar curvele vor umple butoaie fără fund până o să le pocnească încheieturile. Că avem datoria să ne ducem în spate binefăcătorii pe lumea cealaltă pentru fiecare binefacere pe care nu am dat-o mai departe.

Că Dumnezeu îi iartă doar pe cei care fac pelerinajul până la Ierusalim pe jos şi le întoarce spatele celor care trişează cu “ia-mă, nene” când merg la mănăstiri în creierii munţilor să se spovedească la duhovnici care dorm spinare în spinare cu urşii şi lupii. Dacă azi avem o ţară plină de hoţi şi de oameni care nu respectă regulile este pentru că n-au aflat despre Dumnezeu decât că e tăticul lor fraier, că le iartă prostia şi că este infinit răbdător. Tot ceea ce aleg şi culeg oamenii din religia creştină este o sumă de erezii leşinate. E nevoie de o religie virilă, de o religie năpraznică, altfel vom avea băşcălie acolo unde e nevoie de gravitate.

Dacă-i învăţăm pe copii chimie, istorie, ortografie şi maniere, dar nu le explicăm nimic despre faţa maiestoasă a lui Dumnezeu, dăm drumul în lume unor monştri.

7 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate,faceti confuzia intre "fata lui Dumnezeu" si raspunsul omului in fata Iubirii.Pe de alta parte,fix pe aceasta "maiestuozitate" s-a batut moneda,in ultimii doua mii de ani.Fiul care îśi iubeşte Tatăl este fericit în braţele sale, în timp ce îmbrăţişirea iubitoare a Tatălui va fi un chin pentru fiul care nu-l iubeşte.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1953, Alexandr Schmemann, recent instalat în Statele Unite ale Americii ca profesor la Seminarul teologic „Sf. Vladimir“ din New York, își încheia un articol programatic despre teocrația bizantină cu următoarea frază: „Imperiul bizantin a murit. Sfînta Rusie a murit. Naționalismul a devenit cu totul păgîn și materialist; este ca un nou idol care cere sacrificiu și slujire. Și totuși creștinii continuă să susțină acest idol cu rasismul lor religios și prin izolarea lor psihologică în trupuri naționale «autocefale». Este timpul să ne întoarcem la Marea Biserică, la izvoarele universale ale ortodoxiei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Teama de altceva a creștinului ortodox si roman e intrata adinc in ADN.

    RăspundețiȘtergere
  6. pan an, este adevarat ce spui, dar nu ne este specific. Recomand, daca nu ai facut o deja, lectura cartii lui Julien Benda... nu mai stiu titlul, imi cer iertare... Acolo, undeva spune, parafrazez, nationalismul este un rest de paganatate si limba, o pedeapsa de la Dumnezeu (aluzie la despartirea limbilor la turnul Babel...). Va sa zica, cu ce ne mandrim noi astazi...?

    RăspundețiȘtergere
  7. Tradarea carturarilor este titlul cartii.

    RăspundețiȘtergere