miercuri, 11 mai 2016

Suma tuturor scăderilor noastre

El este Tudor, mecanic auto. Astăzi a venit un client cu o problemă la suspensie. I-a spus că sunt stricate bucşele, capetele de bară şi rulmenţii. De fapt, era doar un rulment stricat. Şi-a dat seama din prima. Tudor s-a uitat la client şi a înţeles că are de-a face cu un habarnist. Aşa că l-a jumulit de să-i meargă fulgii. Tudor este un profesionist, foarte bun pe meseria lui.

El este Mircea, medic chirurg. Astăzi a venit un pacient. I-a spus că are nevoie urgentă de operaţie şi fără 3000 de euro nu mişcă un pai. De fapt, pacientul e doar bătrân şi cu bani, deci tot e nevoie de o intervenţie ca să-i rezolve măcar parţial problema. Cea cu banii, că bătrâneţea... Mircea este un profesionist, el nu face decât ceea ce se poate.

Ea este Anda, funcţionar la ANAF. Astăzi a venit un contribuabil ca să-i calculeze penalităţile după amnistia fiscală. Din zăpăceală, a cam încurcat procentele, dar contribuabilul a plătit şi gata. Un pic cam mult. Acuma, ce să facă? Trebuia să fie şi el atent, să nu lase totul pe umerii ei. A greşit, dar cel puţin nu şi-a pus banii în buzunar, surplusul s-a dus la stat. Ea n-a furat pe nimeni. Anda este o profesionistă, ea nu-şi permite nicio greşeală.


El este Costel, specialist în decoraţiuni interioare. El proiectează exact cum vor clienţii. Da, e kitsch, dar n-are vreme de pierdut cu toţi maneliştii. Trebuiau să studieze istoria artei, gusturile se formează în timp. Plus că dacă n-ai talent, mai bine nu ieşi din casă. Da, a ieşit urât, dar incultura şi prostia se plătesc. El n-are vreme de explicaţii. Important e că le place lor. Costel este un profesionist, pentru el satisfacţia clienţilor este pe primul plan.

Ea este Cristina, profesoară. E adevărat că în timp ce-şi examinează elevii îşi scoate mobilul şi se dă pe net, e foarte pasionată de noile tehnologii. Da, elevii scot cărţile şi se mai inspiră şi ei un pic, doar n-o fi foc. Copiii din ziua de azi sunt foarte inteligenţi, nici n-au nevoie să înveţe, ştiu deja atât de multe lucruri. În plus, toată lumea ia numai zece la materia ei, toţi sunt fericiţi, nimeni nu a venit niciodată să-i reproşeze lipsa de exigenţă. Şi copiii, şi părinţii, adoră să fie fericiţi. Cristina este o profesionistă, ea cultivă numai succesul.

El este Ionel, procuror. Onorată instanţă, e drept că inculpata are o sentinţă definitivă care-i restituie imobilul aflat în proprietatea părinţilor ei şi confiscat în mod abuziv de regimul comunist. E drept că inculpata a aşteptat timp de zece ani ca primăria să o pună în posesie în temeiul sentinţei rămase definitive. Dar, onorată instanţă, inculpata nu trebuia să vină cu poliţia şi să-şi ia propriul imobil, acesta este un abuz, nu avem voie să ne facem singuri dreptate. Drept pentru care cer închisoarea cu executare pentru inculpată, onorată instanţă. Ionel este un profesionist, nu admite să glumească cineva cu statul de drept.

El este Dorin, comersant de substanţe dezinfectante pentru spitale. Este adevărat că le diluează un pic, în vreme ce bacteriile şi virusurile îşi păstrează concentraţia de 100%. Însă acesta este doar un zvon. Poate că doar angajaţii fură. Sau cei din spitale. Sau cei din furnale. Nu se ştie. El, Dorin, n-ar face niciodată aşa ceva. De fapt, nici nu face. Dorin este un profesionist, renumele lui este fără pată.

Ea este Ioana, redactor de ştiri de scandal. Ioana scrie superb în limba română, e o cititoare de elită şi are un parcurs intelectual impecabil. Întotdeauna i-a plăcut exprimarea fără greş. Acum redactează ştiri despre flăcăi care violează babe sau sodomizează motocositoare. Ioana nu este fericită, dar nu-şi poate permite să-şi dea demisia: are rate în bancă. Şi oricum nu s-ar duce să lucreze în altă parte, pentru că redactarea ştirilor este foarte bine plătită la televiziune. Ioana este o profesionistă, în viaţa ei n-a greşit o cratimă.

El este Cristian, şi este jurnalist în presa scrisă. Cristian este un cerber, un monstru, un zeu. Cristian este foarte corect, corupţia îi face comoţii cerebrale, contradiţiile logice îl plonjează în apnee, minciunile îi provoacă zona zoster. Cristian este o statuie vie a integrităţii. Însă Cristian nu pune niciodată sub semnul îndoielii sistemul. Pentru el, sistemul este ca o mare perfect calmă, ca o zi nici prea-prea, nici foarte-foarte, ca o apă cristalină. Cristian se luptă cu detaliile de dimineaţa până seara, apoi merge acasă să-şi refacă forţele pentru a doua zi. Cristian este un profesionist, cu el democraţia e pe mâini bune.

Ea este Anca, parlamentar. Anca este una din vocile de aur ale muzicii româneşti de un anumit gen. Poate cânta pe 4 octave, ba chiar poate scoate ultra-sunete, pe care doar câinii le aud, oamenii niciodată. Anca nu ştie ce votează, ea nu înţelege nimic din legi, nici nu se străduieşte să le citească vreodată. Dar Anca votează aşa cum îi spune partidul, ea este foarte conştiincioasă, veşnic preocupată de interesul României. Anca are deja două mandate şi va candida şi la următoarele alegeri. Anca este o profesionistă, niciodată n-a fost amestecată într-un scandal de corupţie.

El este Vlad, drumar. După cum îi spune şi numele, Vlad face drumuri. Dacă există o diferenţă de 10 cm în plus sau în minus între o gură de canal şi restul drumului, puteţi fi siguri că l-a făcut Vlad. A muncit din greu ca să ajungă acolo unde este acum, a făcut liceul la seral şi numai el ştie cât s-a chinuit să termine odată facultatea aceea. Acum e dom’ inginer Vlad. Nu prea poate citi un releveu, de fapt a renunţat să se mai complice cu hârţoagele, el e om de acţiune. De asta ţi s-a rupt braţul la roata dreapta faţă când ai călcat în canal prin întuneric. Dar Vlad e un om corect, el fură calculat şi le face parte la toţi şefii, de aceea e iubit si stimat de oricine. Vlad nu e vinovat că tu conduci ca un prost. Vlad este un profesionist, viaţa lui se măsoară în kilometri de drum reabilitat.

El este Adrian, economist. Adrian a fost de câteva ori ministru în guvernele postdecembriste şi a sprijinit privatizarea. De fiecare dată a prezentat-o ca fiind sursa bunăstării viitoare: vor veni străinii şi vor tehnologiza fabricile noastre, va creşte productivitatea şi salariile angajaţilor. Adrian a omis să spună că străinii pot închide când vor ceea ce devine proprietatea lor, că pot să-şi repatrieze profiturile şi că au pârghiile necesare să nu plătească niciodată impozite. Adrian a fost un student de nota zece şi ştia bine care e reversul medaliei. Adrian nu a minţit niciodată, dar ştie că nu-i prudent să răspunzi la întrebările pe care nimeni nu le pune. Adrian este imun pentru deciziile politice pe care le-a luat, în conformitate cu legea. Adrian este un profesionist, a fost cooptat în colectivul de specialişti ai Băncii Mondiale.

Ea este Miruna, farmacistă. Ar putea vinde şi medicamente clasice, mai ieftine, dar ea are un target de profit. Miruna nu vrea să fie şomeră, e mare bătălie şi pe locurile de muncă din farmacii. De aceea Miruna recomandă doar medicamentele cele mai scumpe. Nu e vina ei că băbuţa are o pensie mizerabilă, trebuia să muncească, nu să se lase în baza statului. Oricum Miruna îi plăteşte, din cotizaţie, pensia băbuţei. Miruna are conştiinţa împăcată, ea nu-şi face decât meseria. Miruna este o profesionistă, nicio reţetă medicală nu prezintă enigme pentru ea.


Aşa suntem noi, românii. Buni ca pâinea caldă, ospitalieri şi generoşi. Nu dăm în cap nimănui, încercăm să supravieţuim în vremurile acestea grele. Nimeni nu ne poate reproşa nimic, suntem nişte profesionişti. Harnici şi muncitori, cu mici scăderi, ca doar oameni suntem. Iar suma tuturor scăderilor noastre este România.


20 de comentarii:

  1. trist si adevarat...


    virusuri*; virusi in IT

    RăspundețiȘtergere
  2. Exemplul cu mecanicul l-am vazut si in Germania la televizor. Clasic, o femeie a fost taxata cam peste tot pentru ceea ce nu trebuia. Un Service de cartier, condus de un batranel i-a rezolvat problema. Intrebat fiind de ce a procedat in mod corect a spus simplu: asta trebuia facut. Masina avea o problema care asa trebuia reparata si asta e tot.
    Desi in Germania sunt scaderi, suma lor e clar mai mica decat a noastra. Eu intuiesc ca ea vine din sinceritatea cu care oamenii recunosc ceea ce nu stiu, cat de bine stiu ceea ce stiu si incearca sincer ca gaseasca balansul intre ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. ”Diavolul este politic corect” - Savatie Baștovoi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite-asa ne iese vorba ca noi, romanii, ne credem buricul pamantului !Tot ca ma fi cei mai tari, cand altii ne bat de la distanta!
      *Daca TUDOR nu face decat sa-i umfle nota de plata clientului, e mic copil. Practica indeobste raspandita prin Canada (dupa cum s-a vazut pe CTV inca din 2001) e ca mecanicul auto sa identifice piesele bune ale masinii si sa le inlocuiasca, pe banii clientului, cu piese uzate, care vor ceda in cateva saptamani (astfel face rost si de piese bune pentru client preferentiali, il taxeaza pe client de-i merg fulgii, si se mai si asigura ca respectivul devine "recurring client").
      **Daca ANDA greseste calculele unui contribuabil, e incepatoare. Numai anul asta, Revenu Quebec a gresit calculele TUTUROR contribuabililor care aveau dreptul la taxa de solidaritate sociala (peste un milion de persoane). In asemenea situatii, procedura standard e sa dai vina pe calculator. Ii zice "computer glitch." ***CRISTINA s-ar intelege perfect cu directoarea scolii fiului meu din Montreal, care a declarat in fata parintilior ca rolul scolii nu e sa ii invete carte pe copii, ci sa pastreze disciplina si buna intelegere.
      ****CRISTIAN poate sa se ia de mana cu orice reporter american sau canadian, care nu doar ca nu admite posibilitatea ca ceva sa fie in neregula cu sistemul, dar mai e in stare si sa stranga de gat pe oricine ar face o asemenea sugestie, ca fiind tradator si dusman al democratiei.
      *****Legaturile industriei de contructii din Montreal cu mafia (aia adevarata, nu aia de Ferentari) sunt iar bine documentate, iar IOANA, daca scrie doar despre violuri de babe si de motocositoare, e o mironosita. Reporterii de tabloide din America si Canada, cand nu alearga dupa Kardasience, publica stiri complexe, cum ar fi faptul ca Linda si Brenda se iubesc, dupa ce amandoua au fost mai-nainte barbati, de ramane cititorul nauc: or fi lesbiene? or fi homosexuali? Asta da dilema existentiala !
      ******ANDA urmeaza sfaturile de acum un secol ale lui G.K. Chesterton catre parlamentarii britanici.
      *******Doar MIRCEA ar duce-o mai greu, ca fraieri si cu bani, si fara asigurare medicala nu prea se mai gasesc. Daca pacientul are asigurare, atunci compania de asigurari refuza orice operatie electiva. Daca nu a are asigurare, probabil ca nici bani nu are. Dar de foame tot nu moare Mircea, ca sunt alte solutii. Eu, de exemplu, trebuia sa fac o biopsie. Doar ca, la spital, perioada de asteptare ca sa-ti vina randul la biopsie e de doi ani. Asa ca doctorul m-a indrumat cu blandete spre o clinica particulara, unde am facut analiza imediat, dar pe bani grei, ca cine se uita la bani cand se teme de cancer? Doctorul meu e, fireste, asociat la respectiva clinica particulara.
      Asa functioneaza democratia in tari cu traditie, iar gluma voastra dovedeste doar ca romanii mai au de invatat.

      Ștergere
  4. Imi place! F bine scris! Si la subiect. Ironie fina care nu jigneste dar clatina constiinta. Doar posedatilor (de constiinta).

    RăspundețiȘtergere
  5. Nimic nou sub soare, asta e capitalismul, varianta "democratica" a socialismului multilateral dezvoltat. Acum nu te mai obliga partidul sa faci compromisuri, vanzand tot felul de rahaaaaaaaaaati, ci "ratele la banci". Nu va speriati, si in vest e cam la fel. Bleah !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partidul nu obliga pe nimeni. Erau mulți care au ales sa nu fie membri de partid.

      Ștergere
  6. Prea dur spus Romania si incorect, Suma scaderilor noastre este socitatea actuala!!! cred ca de aici trebuie plecat, suma definitorie a unei tari nu este doar socitatea actuala Domnule!

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate in tara hotilor daca esti (mai) cinstit, esti luat de prost.
    E usor oare sa ne furam unul caciula celuilalt?
    Va invinge cel cu tupeu mai mare si va pierde cel mai retras, mai intelligent, mai ingaduitor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gresit; un om inteligent isi da seama ca trebuie sa emuleze acel tip de comportament (tupeu). Altfel, nu e indeajuns de inteligent, nici indeajuns de ... prostovan. Prea s-a lamentat si Eminescu si Macedonski cu acest tip de om superior ... dar prea putin superior pentru a realiza ce inseamna propria supravietuire.

      Daca cineva nu realizeaza aceasta, merita sa dispara (in sens evolutiv).

      Ștergere
  8. Buna Radu. Cred ca trebuia sa pui si ceva despre corporatistii (ca noi), ca nici ei nu stiu daca fac vreun bine Romaniei ... si in general.

    RăspundețiȘtergere
  9. O radiografie sociala excelenta, felicitari, suntem suma ne-implicarilor noastre continue :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Drumul spre infern e pavat cu bune intentii....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drumul (nostru) spre infern e pavat de Bechtel!...si are un singur sens (inapoi nu duce)

      Ștergere
  11. Domnule Radu, sunteti un barbat constient. Si eu scriu pe blogul meu despre viata si oameni (care este si numele) si in multe articole am spus clar, ca binele general se va revarsa asupra celui individual si nu invers insa oamenii continua sa lupte pentru binele lor individual, negandindu-se la ceea ce lasa in urma....mai pe scurt, egoismul este mare. Sper sa reusiti sa schimbati oamenii in bine,indirect, asa cum sper sa o fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Din pacate asa se intampla de fiecare data cand mergi la un service auto.





    rent a car Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  13. Exact cum spune si Ellul in ''Betrayal by technology'', nimeni nu isi asuma vina si in acelasi timp nimeni nu poate fi tras la raspundere. Modernitatea este un cerc vicios.

    RăspundețiȘtergere