miercuri, 17 mai 2017

Frânturile zilei (LXI)

Întrebat cum va fi în vremurile lui ad-Dajjal (Antihristul), Profetul Muhammad a răspuns: va fi un timp în care se va spune oamenilor că aici e foc, iar acolo e apă. Şi toată lumea va crede că acolo unde ad-Dajjal spune că e foc, este foc, iar unde spune ad-Dajjal că este apă, este apă. Dar credincioşii să se arunce fără preget în foc, pentru că acolo este apă, şi să se ţină departe de apă, pentru că acolo este foc.

Literal, în arabă ad-Dajjal este Escrocul, iar modul lui de operare e minciuna. El promite fantasmagorii îmbietoare şi ia în schimbul lor lucruri concrete, fără de care existenţa îşi pierde rostul. Chiar dacă se crede îndeobşte că Antihristul este un personaj, el e mai mult decât atât, e o mentalitate care determină o epocă. Într-o lume a discernământului, un escroc n-ar putea să-i rătăcească pe atât de mulţi oameni, de aceea ambivalenţa om-vremuri nu este exclusă.

 Discernământul începe atunci când te uiţi la foc şi pricepi că de fapt e apă, bagi liniştit mâinile în flacără, duci la gură şi-ţi trece setea. Absenţa discernământului e atunci când cineva vede şi încearcă să stingă flăcările care nu sunt pe tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu