marți, 18 aprilie 2017

Frânturile zilei (XL)

Yudhishthira şi fraţii săi din clanul Pandava conduc regatul Hastinapura. Verii lor, Duryodhana şi fraţii săi din clanul Kaurava aspiră la conducerea regatului. Într-o zi, Duryodhana îi trimite lui Yudhishthira invitaţia la o partidă de zaruri. Fraţii Pandava ştiu cu toţii că regele lor este un jucător de zaruri mediocru şi-l avertizează în privinţa pericolului. Yudhishthira ştie şi el, dar în eticheta unui khatrya exista interdicţia de a refuza o astfel de invitaţie. Nu era sport, nu era distracţie, Kaurava nu-şi deschiseseră un cazinou. A arunca o pereche de zaruri era, pentru un kshatrya acelor vremuri, o insuportabilă întâlnire faţă în faţă cu soarta. Yudhishthira ştia că nu putea refuza şi să mai fie el însuşi, în ciuda sfaturilor practice pe care le primeşte din toate părţile.

Duryodhana era un jucător la fel de mediocru, dar nu ezită să-i delege lui Sakuni participarea la joc. Sakuni era un trişor dovedit. Yudhishthira pierde tot ce se poate pierde în lumea asta, inclusiv regatul său şi al fraţilor săi. Îşi joacă fraţii şi-i pierde pe rând. Se joacă pe sine şi se pierde. În cele din urmă îşi joacă soţia, Draupadi, şi o pierde şi pe aceasta. În momentul acela, Vidura, sfetnicul lui Duryodhana, care era la curent cu maşinaţiunile, deşi nu le aproba, îl avertizează pe acesta că s-au depăşit toate limitele.

Atunci când vin s-o ia, Draupadi ridică un argumentul de natură juridică: “Regele Pandava nu putea să-şi mizeze soţia întrucât, fiind deja sclav, nu mai putea dispune de nimic.” Vidura a sprijinit acest punct de vedere care anula întregul joc de zaruri, iar adunarea l-a aprobat. În cele din urmă, clanul Kaurava ajunge la un compromis cu clanul Pandava: cei din urmă pierd regatul pentru 12 ani, răstimp în care trebuie să rătăcească prin lume. În ultimul an trebuie să se ascundă, iar dacă sunt zăriţi pierderea regatului este irevocabilă. Dacă izbutesc să se ferească de ochii lumii, regatul revine posesorilor de drept.

De aici începe Mahabharata, cea mai lungă poveste din lume...

Un comentariu: