duminică, 30 aprilie 2017

Frânturile zilei (XLIX)

Nu e nevoie de o disciplină numită ecologie, e nevoie de religie înţeleasă corect. Cum n-avem nevoie nici de etică: religia conţine totul. Nu-i adevărat ce spun ateii convertiţi la religie, că plasarea omului în centrul Creaţiei ari fi fost premisa dezastrului în curs şi a exterminării speciilor. E simplist! Textele sacre ne arată că cu prisosinţă rătăcirea noastră.

În islam exista interdicţia vânătorii pentru cei care îndeplinesc ritualul pelerinajului la Mecca. Şi e normal să fie aşa. Dacă într-o călătorie spre un punct central fiecare vânează, speciile cu care intră oamenii în contact sunt serios ameninţate. Clarviziune? Poate simpla anticipare gospodărească. Niciodată, în 1300 de ani de islam nu a dispărut vreo specie, nici măcar cu scuza săturării burţilor celor care mergeau spre Buricul Pământului.

În creştinism, Geneza spune fără ocoliş că Adam a fost pus în Rai să aibă grijă de tot ce e acolo. Să aibă grijă, nu să defrişeze, nu să se comporte ca un agresor, nu să facă afaceri. Superioritatea faţă de restul Creaţiei lui Adam era cea a părintelui faţă de copil, nu a celui mai pregătit dintre distrugători. Cum spuneam, dacă am avea măsura textului sacru în tot ceea ce facem, n-am avea nevoie de o disciplină erzaţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu