sâmbătă, 15 aprilie 2017

Frânturile zilei (XXXVI)

Ar trebui pus embargou pe anumite cuvinte, doar că nu se poate, cuvintele sunt la liber, le putem călca în picioare şi suci după cum vrem noi. În vremurile noastre, cuvintele sunt arme de război, confuzia porneşte de la cuvinte şi este întreţinută prin ele. De exemplu, abuzul căruia îi este victimă cuvântul “cruciadă”. Legate indisolubil de Sfântul Bernard de Clairvaux şi de codul cavalerilor medievali, în umbra Sfântului Graal, mit etern încreştinat, cruciadele vizau restabilirea unui culoar către Locurile Sfinte pentru pelerinii care voiau să se închine la Mormântul Sfânt. Motivaţia este imposibil de reţinut pentru istoria modernă, care refuză pur şi simplu s-o ia în serios.

Şi totuşi, lucrurile sunt ceea ce sunt. Bărbaţii sfinţi care au iniţiat cruciadele şi le-au pus în practică nu au dorit nici exterminarea musulmanilor, nici măcar jefuirea acestora. Au luptat sub umbra Crucii pe care au avut-o şi pe mantii, şi în suflete. Şi şi-au atins scopul: o conexiune cu Centrul Lumii, simbolizat de Ierusalim. A vorbi despre cruciadă în contextul războaielor din Iraq, Afghanistan, Libia şi Siria este parodie. Nu e nicio Cruce la mijloc, cei care fac asta nu sunt creştini, nu au nimic în comun cu virtuţile christice, nu e nicio căutare a Centrului Lumii. Genocid, război industrial, crime pe bandă rulantă, da. Cruciadă, nu.

Pe scurt, niciun motiv de ordin tradiţional nu pune în mişcare maşina de luptă americană. A-ţi deversa deşeurile radioactive sub forma gloanţelor cu uraniu sărăcit nu e cruciadă, e demenţă. În comparaţie cu războaiele fără sfârşit ale modernităţii târzii, societatea medievală ne apare drept ultima formă de convieţuire paşnică pe care a cunoscut-o lumea. Ignoranţa noastră începe cu modul în care folosim cuvintele. Decontextualizate, vidate de sensurile originare şi injectate cu fantasme demonice şi idealuri intangibile, neo-cuvintele ne înrobesc minţile. Căutaţi adevărul şi veţi fi liberi, ne-a spus Iisus. Deschideţi un dicţionar etimologic, afundaţi-vă în enciclopediile de istorie a mentalităţilor şi vă veţi vedea lanţurile, adaugă epoca noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu