marți, 14 martie 2017

Frânturile zilei (IX)

Mie-mi place explicaţia cu genetica. E magică. E imparabilă (à propos, când v-aţi căutat ultima data de gene?). Cu genetica în mână, poţi afirma orice, poţi explica totul, nimeni nu poate să te contrazică. Genetica este de fapt noul esoterism, iar geneticianul este un iniţiat în mistere pe care doar el le poate descifra. Restul sunt condamnaţi la tăcere şi admiraţie.

Într-o dispută pe probleme de genetică, n-ai decât o singură şansă: să tragi tu primul. Auzi, de exemplu, că cutare s-a îmbolnăvită de ceva scrofuloză. “E genetic”, zici atunci, apoi te retragi în turnul tău de fildeş cu termopane. Nici n-are rost să te uiţi în urmă, i-ai dat gata pe toţi. Tanţa nu se mai satură de Costel şi cei patruzeci de prieteni ai lui. “E genetic”. Poporul român este compus din hoţi. “E genetic”. N-ai cum greşi, pentru că întotdeauna un cromozom trebuie să dea seama de ceva.


Bolile pot fi explicate genetic. Nivelul de inteligenţă poate fi explicat genetic. Temperamentul poate fi explicat genetic. Genetica poate fi explicată genetic. Iar, dacă nu, măcar poate fi invocată ca o zeiţă antică. Ceea ce-i acelaşi lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu