joi, 30 martie 2017

Frânturile zilei (XXVI)

În spatele multor acţiuni ale oamenilor se află sfidări metafizice. În limbaj teologic, este vorba despre luciferism, ca să înţeleagă mai mulţi despre ce este vorba. Sfidările metafizice sunt încercări de a contrazice principiile imuabile. Vane încercări, dar nici luciferismul n-a fost o întreprindere de succes. Ideea că ar exista planete locuibile este una dintre ele.

Ca să ne lămurim deplin în privinţa acestei imposibilităţi pure, începem prin a-i urmări rădăcinile. Primele relatări despre planete locuibile, cu iarbă roz şi cu oameni care au trei picioare, trăiesc cu aer şi sunt deplin fericiţi provin de la mesele de spiritism. Acolo, mediumurile care spuneau că intră în legătură cu spiritul lui Alexandru Macedon, al lui Napoleon şi al Cleopatrei, descriau cu lux de amănunte planeta Uranus şi alte planete pe care s-ar fi aflat marii oameni. Din motive imposibil de înţeles, nimeni nu intra în legătură cu spirite de iobagi, scutieri sau grăjdari, dar asta-i altă poveste.

Aceste relatări nu s-au pierdut, există jurnale întregi cu mesaje "de dincolo", care pot fi consultate. În treacăt fie spus, oamenii cu capacităţi de medium aveau un intelect foarte redus şi erau predispuşi isteriei. Vorbim despre personalităţi foarte sugestionabile şi permeabile unor influenţe despre care nu ştiau mare lucru. Sinceritatea lor nu conteaza, cât valorează sinceritatea celui lipsit de discernământ?

Ideea că ar exista mai multe lumi paralele nu s-a născut în literatura S.F. Toate religiile, dar toate, spun asta, în diferite forme mai mult sau mai puţin accesibile. Toate spun că accesul de la o lume la alta este imposibil pentru muritorii obişnuiţi, pentru că fiecare are condiţiile ei de existenţă care nu se repetă, unele imposibil de imaginat. Altfel spus, lumi în care spaţiul nu este o condiţie, în care timpul nu este o condiţie, în care culorile nu definesc nimic, dar sunt altele, inexistente în lumea noastră dar perfect legitime acolo. Raiul şi iadul teologic, cu cămărilor lor nenumarate, sunt ceea ce creştinismul spune despre lumile inaccesibile nouă in timpul vieţii.

În ce constă sfidarea metafizică? Să reduci toate lumile la a noastră, cu mici variaţiuni pe aceleaşi teme (schimbăm culorile, schimbăm raporturile temporale, schimbăm gravitaţia, dar în ansamblu lucrurile sunt fix aceleaşi, pentru că la condiţii nu se umblă), înseamnă să afirmi, în răspăr cu metafizica eternă, că Dumnezeu s-ar repeta. Altfel spus, ar fi legat de anumite lucruri mai puternice decât El, pe care ar trebui să le respecte, supunându-li-se. Dacă în toate lumile ar exista condiţia spaţiului, atunci Dumnezeu ar fi mai slab decât spaţiul. Dacă toate ar respecta timpul, atunci timpul ar fi deasupra lui Dumnezeu. Aceasta este sfidarea. În asta constă luciferismul.

Ne întrebăm, pe bună dreptate, de ce lumea ştiinţifică participă la mascarada asta. Întâi de toate pentru că acesta este nivelul ei. Un conclav de oameni de ştiinţă care îndrugă tâmpenii pe care se prefac că le înţeleg nu este cu nimic mai bun, în raport cu adevărata intelectualitate, decât o muiere isterică povestind măscări la o masă care se mişcă în funcţie de nişte întrebări derizorii. Aşa-zisele "planete locuibile" există doar în nişte telescoape care decodează anumite informaţii în funcţie de nişte criterii stabilite tot de oamenii de ştiinţă "dornici" să descopere concordanţele dintre propria imaginaţie şi dovezile produse de propria imaginaţie. Niciun om care cunoaşte principiile nu poate lua în serios acest gen de "dovezi".

7 comentarii:

  1. Dacă în toate lumile ar exista condiţia spaţiului, atunci Dumnezeu ar fi mai slab decât spaţiul.

    Nu neapărat. Ar putea însenma că Dumnezeu a vrut să le dea tuturor această condiție comună, spre deosebire de alte condiții, care le-au fost date numai unora, particularizându-le.

    A afirma că nu există nici o condiție comună tuturor lumilor create este o altă încercare de a-l limita pe Dumnezeu, deoarece El nu este obligat să creeze toate lumile în mod irepetabil din toate punctele de vedere. A afirma că spațiul nu poate fi o condiție comună mai multor lumi este tot o formă de limitare a puterii creatoare divine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aaaaaa sunt socat.... la ce.am citit aici, mai ales finalul, imi pare rau ca am incercat mai devreme sa las niste comentarii logice si pertinente. N.o sa se mai repete.
    Delir. Inteligent, dar totusi delir.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai ai luat prima gura de metafizica din viata ta. Incearca sa-ti amintesti primul shot de palinca. Metafizica e mult mai intensa. Normal ca te-a lasat cu gura cascata. Ai fi putut muri si sa nu stii ca exista. Eticheta de "delir" este reactia cea mai sanatoasa pe care un om cu gandirea imbolnavita o poate pune.

      Ștergere
  3. Totusi trebuie sa respect parerea teologului pur care respinge orice e legat de stiinta stiinta. Stie clar unde se plaseaza.
    Totusi cam ipocrita folosirea instrumentelor stiintei; logica, internetul, ca sa numesc cateva.
    "...decat o muiere..." sper ca e ironic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa contest stiinta nu am ce face cu teologia, am nevoie de filosofia stiintei si de epistemologie. Cand ai sa mananci epistemologie cat am mancat eu n-ai sa mai faci confuzia intre stiinta si cunoastere, si nici n-ai sa mai crezi ca tot ce nu e stiinta moderna este automat ignoranta si obscurantism.

      Observatia cu muierile nu-i nici ironie, nici metafora. Mediumurile spiritiste erau in general femei cu psihicul labil, predispuse isteriei si sinuciderii. Simpla eruditie.

      Ștergere
  4. Autosuficienta ar fi trebuit sa fi fost eliminata de cunoastere, dar uite ca se intampla si accidente. De asta evit sa vorbesc despre subiecte pe care nu le-am studiat. Iti recomand sa faci la fel. O sa primesti respectul oamenilor care le cunosc, nu criticile lor. Multi dintre oamenii pe care i.ai citit intelegeau stiinta foarte bine, atata cata era la vremea lor. Nimic pe lumea asta nu a adus mai multe cunostinte obiective decat stiinta. Iar din cunostinte rezulta intelegerea.
    Observ ca cunostintele tale din multe domenii s-au oprit in secolul 19. Atunci se credea ca femeile sufera de isterie si spiritismul este o stiinta. Este recomandabila o intoarcere la studiu.
    Nu peiorativul m-a deranjat pe mine, dar lasa, era o observatie minora...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In limba romana "muiere" nu este peiorativ in Ardeal. Mai mult decat atat, este un termen cat se poate de neutru daca faci referire la o femei cu care nu ai nicio conexiune, si un termen tandru daca-l adresezi femeii iubite. Stiu ca este socant pentru tine, care nu esti ardelean, dar te invit pe la Cluj ca sa vezi cum stau lucrurile.

      In rest, cam asta e dialogul nostru. Ai perfecta dreptate, avand in vedere ca nu stii ceea ce stiu eu. Daca ai sti, ai intelege ca n-ai dreptate.

      Ștergere