vineri, 24 martie 2017

Frânturile zilei (XXIV)

Sunt un om făcut pentru un oraş mic. Există oameni pentru New York, există oameni făcuţi pentru Paris, se pare că există chiar şi bucureşteni. Eu sunt pentru oraşele mici. Pe primarul nostru îl cheamă Cristi. Probabil că îi mai zice şi altcumva, dar noi îi spunem Cristi. În 8 ani de când am permisul, cred c-am făcut parcarea laterală doar de trei ori. Ce rost are să te forţezi când întotdeauna găseşti un loc pentru trei maşini pe care să-ţi propteşti neglijent utilajul? La noi nimeni nu se isterizează când pietonii se trezesc mergând pe aceeaşi bandă cu tine, obligatoriu în aceeaşi direcţie. Nu-i claxonăm, şi aşa se sperie zdravăn când îşi ies din gânduri şi constată că o maşină toarce duios la doi metri în spatele lor. Pietonii noştri sunt oameni cu bun simţ şi numai sălbaticii i-ar claxona. Sau turiştii.

Farmecul nespus al oraşelor mici este că la noi nu se întâmplă, în general, nimic. Nu sunt de acord cu Sadoveanu, care blama târgurile de acest fel. Atunci când nu se întâmplă nimic poţi folosi timpul care ţi-a rămas pentru tot soiul de chestii grozave, cum ar fi de plidă să trăieşti. Pentru ziariştii noştri locali însă trebuie să fie foarte solicitant. Când Lidl angajează un casier, acesta e automat subiect de ştire. Însă cel mai des se întâmplă fotbal local, volei local şi handbal local. Dacă se îneacă cineva în Arieş sau măcar face o baie în extrasezon, putem vorbi despre asta o săptămână. În general, când vrem să vorbim despre Turda începem cu Salina Turda, ca să ştie lumea că există o anexă la salină, adică oraşul nostru.

Dar să ştiţi că zilele trecute tot s-a întâmplat şi-n Turda ceva: a murit miliardarul ăla american cu nume greu de pronunţat care începe cu R. Nu glumesc, am citit pe un site local, între o ştire cu străzile unde se va întrerupe alimentarea cu apă din cauza unor avarii şi o altă ştire despre ceva. Ei bine, miliardarul ăla american cu nume greu de pronunţat care începe cu R avea interese malefice inclusiv în Parcul Industrial Turda. De aceea, atunci când a murit miliardarul ăla american cu nume greu de pronunţat care începe cu R am avut o ştire locală formidabilă, pentru că era ceva foarte important pentru noi. Şi a fost şi o grea pierdere pentru economia locală, ca peste tot în lume de altfel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu