În 1990, unul din argumentele cu care cuplul Iliescu-Roman atrăgea investitorii străini a fost forţa de muncă bine pregătită. Concomitent, era imperios necesar să se reformeze învăţământul catastrofal din comunism, adică acel învăţământ care izbutise să pregătească bine forţa de muncă. Nimeni nu-şi punea problema de ce trebuia să reformăm un învăţământ ale cărui rezultate erau incontestabil bune.
Între timp, reforma a reuşit, în sensul că am închis toate şcolile profesionale, am înlocuit profilurile “tari” (matematică-fizică, bilingv, filologie) cu profiluri “moi” (ştiinţele naturii, ştiinţe sociale), notele au explodat, avem abandon şcolar nu doar printre cei care renunţă la şcoală, noi avem abandon şcolar şi printre cei care obţin diploma, pentru că renunţă să mai înveţe cu ani buni înainte de a-şi termina studiile. Avem probabil cea mai mare rată de abandon universitar din lume, ştiu multe specializări unde termină mai puţin de 50% dintre cei admişi, iar acolo unde se termina cu media 9 azi se termină cu 6, dar nimeni nu face caz de asta.
Eu zic să surprindem globalizarea seducându-i pe noii investitori străini cu forţa de noastră de muncă slab pregătită. Batem Bangladeshul la sigur. Am vrut să spun: la fund.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu